بررسی مقایسوی سیاست خارجی ترامپ و کاملا هریس

توسط: مرکز مطالعات استراتژيک و منطقوی

یادآوری: نسخۀ PDF این تحلیل را از اینجا دانلود نمایید.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

آنچه درین شماره می‌خوانید:

  • بررسی مقایسوی سیاست خارجی ترامپ و کاملا هریس
  • افغانستان
  • منځنی ختیځ
  • روسيې- اوکراين جګړه
  • چین
  • نتیجه
  • پیشنهادات
  • منابع

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

مقدمه

قرار است انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده امریکا روز سه شنبه تاریخ  5 نوامبر سال 2024 م برگزار گردد و مراسم رسمی تسلیمی قدرت برای نامزد پیروز ریاست جمهوری در جنوری 2025 م انجام خواهد یافت. در ایالات متحده امریکا، رئیس جمهور بر اساس رأی مجمع گزینندگان انتخاب می شود. مجمع گزینندگان 538 رأی دارد[1]  و هر کاندیدایی که 270 رأی از این مجمع کسب کند پیروز محسوب می‌شود. [2]

اگرچه روند انتخابات امریکا پیچیده است و نیاز به بحث جداگانه‌ای دارد، اما به طور خلاصه خواهیم گفت که هر ایالت از ایالات متحده دارای انتخاب کنندگان ویژه (رای دهندگان) است و در طول انتخابات، انتخاب کنندگان هر نامزد  از حزب سیاسی نامزد تعیین می‌شود. وقتی مردم ایالت در انتخابات عمومی به رئیس جمهور و معاون رئیس جمهور رأی می دهند، این مانند رأی دادن به انتخاب کنندگان آنها است.

در اکثر ایالت‌ها، زمانی که یک نامزد بیشترین آرا را به دست آورد، به آن رأی مردمی ایالت State’s popular vote  می گویند.

بنابر این نامزد برنده آن ایالت اعلام می شود و همه انتخاب کنندگان آن ایالت از گروه این نامزد انتخاب می شوند. برای این منظور از عبارت ” winner-take-all” استفاده می‌شود. پس از انتخابات، انتخاب کنندگان تمام ایالات متحده جمع می‌شوند که به آن مجمع گزینندگان می‌گویند و رسماً رأی خود را برای نامزد مربوطه تعیین می‌کنند.  و هنگامی که آرای هر نامزد به 270 انتخاب کننده رسید، او برنده اعلام می‌شود. [3]

هنگامی که یک نامزد موفق شد و در ماه جنوری سوگند یاد کرد، پس از آن سیاست خارجی خود را رسما اعلام می‌کند. حتی در جریان تبلیغات انتخاباتی نیز برخی از جنبه‌های مهم سیاست خارجی خود را برای مردم توضیح می‌دهد که هدف این نوشته تبیین و تحلیل این جنبه‌هاست. به گفته جوزف فرانکل (Joseph Frankel)، سیاست خارجی تصمیمات و اقدامات یک دولت در برابر دولت دیگر است. [4]

هنگام اتخاذ تصمیمات سیاست خارجی دلائلی وجود دارد که بر این تصمیمات تأثیر می‌گذارد و این دلائل  به دو بخش تقسیم می‌شوند:

یکی دلائل خارجی و دیگری دلائل داخلی.  در میان دلائل داخلی، یکی ، شخصیت و منش رهبر یا رئیس جمهور یک کشور است که در شکل گیری سیاست خارجی تأثیرگذار است. بر اساس یک طبقه بندی، رهبران به دو گروه تقسیم می شوند:

1-  «Hawks» رهبران: آنها رهبرانی هستند که شخصیت و ماهیت آنها جدی است. آنها به راحتی عصبانی می‌شوند و در اجرای تصمیمهای شان بسیار حساس اند. سیاست خارجی چنین رهبرانی نیز تهاجمی است، مانند هیتلر، موسولینی، جورج بوش، ترامپ و دیگران…

2- «Doves» رهبران: آنها رهبرانی هستند که شخصیت و طبیعت آنها ملایم و آرام است. بنابراین، سیاست خارجی چنین رهبرانی نیز محافظه‌کارانه است. مانند اوباما، امانوئل مکرون، جو بایدن و شی‌جین‌پینگ. [5]

با توجه به طبقه بندی فوق می توان گفت که معمولاً رهبران دموکرات اکثراً «Doves» هستند. مانند باراک اوباما، جو بایدن و بیل‌کلینتون و رهبران جمهوری خواه اکثرا «Hawks» هستند. مثل جرج بوش، جورج دبلیو بوش و ترامپ. کاملا هریس در 20 اکتوبر 1964 در ایالات متحده امریکا از مادر هندی مهاجر به دنیا آمده است.

هریس حقوق خوانده است. او در سال 2003 څارنوال منطقه سانفرانسیسکو شد. در سال 2010، او اولین زنی بود که به عنوان لوی څارنوال ایالت کالیفرنیا انتخاب شد. در سال 2016 از طریق انتخابات از ایالت کالیفرنیا به عضویت مجلس سنا درآمد و در جنوری 2021 اولین زنی بود که به عنوان معاون رئیس جمهور ایالات متحده امریکا سوگند یاد کرد. و اکنون کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده امریکا است و در صورت پیروزی در این انتخابات اولین رئیس جمهور زن امریکا خواهد بود. [6]

دونالد ترامپ در 14 جون 1946 در نیویورک متولد شد. او در رشته اقتصاد از دانشگاه پنسیلوانیا فارغ التحصیل شد. ترامپ سفر تجاری خود را از دفتر رهنمای معاملات پدرش آغاز کرد. بعد از آن ترامپ کارهای خود را در عرصه هتل‌داری و پلازا و کارهای ساختمانی آغاز کرد و امروزه در جمع ملیاردر‌های ایالات متحده امریکا به حساب می‌آید. ترامپ در انتخابات 2016 هیلاری کلینتون را شکست داد و اولین رئیس جمهور میلیاردر ایالات متحده امریکا شد.[7]

در این نوشته تحلیلی سعی خواهیم کرد تا سیاست خارجی ترامپ را با کاملا هریس در پیوند به افغانستان، خاورمیانه، جنگ روسیه و اوکراین و چین به طور مقایسوی به بررسی بگیریم.

1. افغانستان

چنین به نظر می رسد که افغانستان بخش مهمی از سیاست خارجی آینده ترامپ و کاملا هریس نیست. زیرا تا کنون ترامپ و کاملا هریس در ملاقات و مناظره هایی که انجام داده ‌ند، در مورد سیاست خارجی آینده خود در مورد افغانستان صحبت نکرده‌اند. به عبارت دیگر، آنها در مورد چگونگی برخورد با حکومت امارت اسلامی در افغانستان اظهار نظری نکرده‌اند که آیا مسیر تعامل را در پیش خواهند گرفت یا به راه تقابل می‌روند؟ و یا در همین سیاست فعلی امریکا پیش خواهند رفت. [8]

آنها در بحث ها و مناظره های خود فقط از افغانستان برای سرزنش یکدیگر استفاده کرده‌اند. هر دو نامزد متقاعد شده‌اند که خروج از افغانستان به این شکل، شکست ایالات متحده امریکا بوده است. ترامپ دلیل این شکست را دولت جو بایدن و کاملا هریس می‌داند و می‌گوید که عقب نشینی در زمان دولت آن دو به درستی مدیریت نشد و به همین دلیل 13 نفر از سربازان ما در هنگام عقب نشینی جان باختند[9]  و تقصیر شکست بر دوش ایالات متحده امریکا قرار گرفت.

کاملا هریس می گوید که تصمیم برای خروج از افغانستان توسط دولت ترامپ گرفته شده بود. ترامپ طالبان را به کمپ دیوید دعوت کرد. او مذاکرات نهایی را با آن ها انجام داد و در نهایت قرارداد دوحه را او امضا کرد که شامل خروج نیروهای امریکایی می شد. ما فقط توافق بین او و طالبان را اجرا کرده‌ایم.

علی رغم اینکه هر دو نامزد سیاست خارجی خاصی را در مورد افغانستان توضیح ندادند، اما محققان بر این باورند که اگر هر نامزدی به قدرت برسد تغییر عمده‌ای در سیاست فعلی ایالات متحده امریکا در قبال افغانستان به وجود  نخواهد آمد. یعنی ایالات متحده امریکا با ادعاهای خویش بر نقض حقوق بشر، [10] روابط با گروه های تروریستی بین المللی و عدم تشکیل دولت فراگیر هم‌چنان بر محکومیت و فشار بر امارت اسلامی ادامه خواهد داد. از سوی دیگر از طریق نشست‌هایی مانند دوحه با آنها تعامل خواهند کرد تا این سرزمین دوباره به جایگاه تروریست‌ها تبدیل نشود و یا به طور کامل به دامان قدرت‌های منطقه‌ای مانند چین و روسیه نیفتد.

به عبارت دیگر، حل کامل مشکل افغانستان ممکن است به دوره چهار ساله رئیس جمهور دیگری از ایالات متحده نیاز داشته باشد. زیرا سیاست خارجی ایالات متحده این است که امارت اسلامی باید حکومت قانونی خود را از طریق انتخابات ایجاد کند. فرصت های تحصیل و کار را برای دختران فراهم کند. اقدامات جدی برای نابودی گروه‌های تروریستی انجام شود و اجازه ندهد تروریست‌ها در خاک افغانستان باشند. نگرانی‌های آنها را در مورد چین و روسیه رفع کند. برای نهادهای بین المللی با دامنه کاری گسترده در افغانستان و برای رسیدن به این اهداف از جلساتی مانند دوحه استفاده کنند. بنابر این دستیابی به این وظایف و اهداف، دوره ریاست جمهوری دیگری و شاید بیشتر را می‌طلبد. زیرا امارت اسلامی آمادگی پذیرش برخی از مسائل فوق را ندارد.

2- خاورمیانه

این حوزه یکی از موضوعات مهم بحث در مبارزات انتخاباتی ترامپ و کاملا  هریس بود و سیاست خارجی آنها در این زمینه بارزتر بوده است. در اینجا به بررسی سیاست خارجی این دو نامزد در خصوص فلسطین-اسرائیل، ایران، عربستان سعودی، سوریه، یمن، عراق و ترکیه می پردازیم:

• کاملا هریس طرفدار راه حل دو دولتی است.

•نامبرده کشتار غیرنظامیان در غزه را محکوم می‌کند. اما او همچنین حق اسرائیل برای دفاع از خود را می‌پذیرد.

• کاملا هریس می گوید: دولت ما همه امکانات را در اختیار اسرائیل قرار می دهد تا بتواند از خود دفاع کند. به خصوص علیه ایران و گروه‌های نیابتی آن.

• پایان دادن به جنگ اولویت ماست و ما تلاش می کنیم هر چه زودتر آتش بس را امضا کنیم. نامبرده همچنین طرح خود را برای غزه پس از جنگ در سه بخش به اشتراک گذاشته است:

ج: بازسازی غزه

ب: واگذاری امنیت غزه به تشکیلات خودگردان فلسطین به رهبری محمود عباس که شامل حماس نمی‌شود.

ج: نظام حکومتی در غزه تحت رهبری تشکیلات خودگردان فلسطین اداره می شود.

• ترامپ نسبت به هریس  موضع سخت‌تری در قبال فلسطین و به ویژه حماس دارد. او می گوید:

اگر من رئیس جمهور بودم، حمله 7 اکتوبر هرگز اتفاق نمی‌افتاد.

• او در سخنانی می گوید: هیچ رئیس جمهوری تا این حد از اسرائیل و یهودیان امریکا دفاع نکرده است همانطور که ترامپ انجام داده است.

• وقتی از او درباره تشکیل دولت فلسطین پرسیدند، گفت: خواهیم دید! از اینجا معلوم می شود که او مانند هریس به راه حل دو کشوری اعتقادی ندارد، اگر معتقد بود موضع خود را در این باره بیان می‌کرد.

• افراد نزدیک به ترامپ، مانند داماد او و سفیر و رئیس اطلاعات در آلمان در دوران دولت او، ریچارد گرین وال، به عنوان یک پیشنهاد به ترامپ می‌گویند: مردم غزه باید به مصر یا جنوب اسرائیل فرستاده شوند.

• در جولای 2024، ترامپ به نتنیاهو گفت: برای پایان دادن به این جنگ هر کاری می‌توانید انجام دهید.

• ترامپ در سال 2018 سفارت امریکا را از تل آبیب به بیت المقدس منتقل کرد.

و در همان سال رسما بلندی‌های جولان را تحت حاکمیت اسرائیل به رسمیت شناخت.

• در سال 2018، ترامپ کمک مالی به سازمان های بین المللی را که به آوارگان فلسطینی کمک می کردند، متوقف کرد.

در مورد فلسطین و اسرائیل، اگر به نکات مقایسه‌ای بالا نگاه کنیم، دو موضوع به ویژه قابل ذکر است. اول اینکه نامزدها و دولت امریکا به طور کلی از اسرائیل حمایت و از آن دفاع می‌کنند. (اینکه چرا این دفاع انجام می شود دلائل خاص خودش را دارد که جای بحث نیست). دوم، در هر دو نامزد، موضع ترامپ در تناسب به هریس نسبتاً سخت است و اگر ترامپ به قدرت برسد، بنابراین این مورد پیچیده تر خواهد بود.

• هریس حامیان توافق اعمال تحریم بر ایران در مورد برنامه هسته‌ای بود و اکنون می‌گوید که در تلاش برای احیای آن توافق است.

نامبرده خروج ترامپ از این توافق را غیر عاقلانه و تهدیدی برای امنیت ملی ایالات متحده امریکا دانست.

• هریس با موضع ایران در مورد حقوق بشر مخالف است و می‌گوید که برای تامین حقوق بشر در ایران تلاش خواهد کرد.

• به نظر می رسد که سیاست خارجی هریس در قبال ایران تفاوت چندانی با سیاست فعلی جو بایدن نخواهد داشت و به اعمال تحریم ها علیه ایران به ویژه صادرات نفت این کشور ادامه خواهد داد.

 

 

 

 

 

 

 

 

• سیاست خارجی ترامپ در قبال ایران سخت است.

• همین ترامپ توافقنامه برجام را که اوباما با ایران امضا کرده بود در دوره اول ریاست جمهوری خود لغو کرد.

• ترامپ سیاست خارجی خود در قبال ایران را به شرح زیر اعلام کرده است:

الف: جلوگیری از دسترسی ایران به فناوری هسته ای.

ب: ادامه تحریم ها.

ج: ارائه کمک‌های امنیتی به دولت های مخالف ایران و متحدان ایالات متحده امریکا در منطقه.

د: حمایت از شورشیان ایرانی علیه آخوندهای داخل ایران.

ح: ممنوعیت ایران از دستگیری خارجی‌ها، به ویژه شهروندان امریکایی؛

ز: جلوگیری از حمله سایبری ایران به امریکا و متحدانش.

• ترامپ می گوید در دوره من تحریم‌های شدیدی علیه ایران وجود داشت. اما جو بایدن محدودیت ها را کاهش داد و اکنون ایران 300 میلیارد دلار برای تامین مالی گروه های نیابتی در خاورمیانه دارد.

• ترامپ می‌گوید سعی خواهد کرد چین را تحت فشار بگیرد تا نفت ایران را نخرد.

از مقایسه فوق می توان دریافت که مواضع ترامپ در قبال ایران بسیار سخت‌تر از موضع  کاملا هریس است و ورود ترامپ به ایران نوید خوبی نخواهد داشت.

• در سال 2018 در سالی که هریس عضو مجلس سنا بود، نامبرده پیش‌نویسی را علیه عربستان سعودی امضا کرد به همین دلیل، فروش تسلیحات برای عربستان سعودی محدود شد. عربستان سعودی در جنگ داخلی در یمن و قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار دست دارد.

• در سال 2019، هریس از دولت خواست تا در روابط با عربستان سعودی تجدید نظر کند و این روابط را به گونه‌ای سازماندهی کند که ارزش‌ها و منافع ملی امریکا به درستی حفظ شود. یعنی هدف این بود که این روابط در چنین سطحی نزدیک نباشد.

• همچنین در دوره جو بایدن محدودیت‌هایی برای سهم صادرات گاز LNG ایالات متحده امریکا به خاورمیانه وجود دارد.

به همین دلیل آرامکو عربستان سعودی و سایر شرکت‌ها مورد تهدید قرار گرفته و به نظر می‌رسد هریس نیز به این سیاست روی خواهد آورد.

 

 

• ترامپ می خواهد توافق عادی‌سازی بین عربستان سعودی و اسرائیل را تسهیل کند و این توافق را ایجاد کند.

• داماد ترامپ روابط تجاری نزدیکی با دولت عربستان سعودی دارد و به نظر می رسد ترامپ روابط خود با عربستان سعودی را بیش از پیش تقویت خواهد کرد.

• ترامپ تمامی محدودیت‌های مربوط به صادرات گاز LNG ایالات متحده امریکا را خواهد برداشت، به همین دلیل، شرکت های عربستان سعودی تهدید شده‌اند.

• ترامپ در آخرین دوره ریاست جمهوری خود با عربستان سعودی روابط نزدیک داشت و یکی از دلائل اصلی این رابطه نزدیک، سیاست سخت ترامپ در قبال ایران بود و به نظر می رسد که اگر ترامپ پیروز شود، بار دیگر این روابط در هر دو زمینه سیاسی و اقتصادی نزدیک تر خواهد شد.

درباره عربستان سعودی با مقایسه این دو نامزد مشخص می شود که ترامپ سیاست نزدیک شدن به این کشور را دارد و  کاملا هریس علاقه ای به روابط نزدیک با این کشور ندارد و سعی خواهد کرد این روابط را در چارچوب منافع امریکا محدود کند. [11]

• هریس مسائل حقوق بشر در ترکیه را مطرح نخواهد کرد. با این حال، روابط دوجانبه ترکیه و ایالات متحده امریکا همچنان با چالش های استراتژیک روبرو خواهد بود.

• هریس نیروهای امریکایی را از عراق خارج می کند. این امر مستقیماً بر وضعیت امنیتی سوریه و عراق تأثیر خواهد گذاشت و در صورت وجود ناامنی در این دو کشور،  تاثیر منفی بر امنیت ترکیه خواهد گذاشت.

• انتظار می رفت رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در حین شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک با کاملا هریس دیدار کند. اما اردوغان از ملاقات خودداری کرد. همچنین ممکن است بر روابط دو کشور پس از پیروزی هریس تأثیر بگذارد.

 

 

• ترامپ همچنین موضوع حقوق بشر را مطرح نخواهد کرد.

• همچنین ترامپ از حامیان خروج نیروها از عراق است که مشکلات امنیتی برای ترکیه ایجاد خواهد کرد.

• حمایت جدی ترامپ از اسرائیل نیز و حمایت جدی اردوغان از فلسطین نیز مشکلاتی را در روابط این دو کشور ایجاد خواهد کرد.

• سیاست جدی ترامپ در قبال ایران و اعمال تحریم های شدید علیه این کشور نیز بر روابط ترکیه و ایالات متحده امریکا تأثیر منفی خواهد گذاشت، زیرا این تحریم ها بر روابط تجاری و انرژی ایران و ترکیه تأثیر می گذارد.

• ترامپ در دوره قبلی خود چنین اقداماتی را انجام داد

به همین دلیل اقتصاد ترکیه با مشکلات و ارودغان با چالش هایی نیز مواجه شدند.

 

هم ترامپ و هم هریس، حوثی های یمن را یک گروه تروریستی می دانند. البته هریس مخالف حمایت ایالات متحده امریکا از عملیات نظامی عربستان سعودی در یمن است. اما ترامپ با حمایت ایالات متحده امریکا از عملیات نظامی عربستان سعودی در یمن موافق است.

سیاست هریس در مورد سوریه این است که نیروهای امریکایی را در آنجا نگه دارد به منظور مقابله با داعش و از بین تهدیدات امنیتی ایالات متحده امریکا، همچنین برای ارائه کمک های بشردوستانه به مردم سوریه و حمایت از عدالت و فعالیت های دیپلماتیک، اما سیاست ترامپ این است که سربازان امریکایی را از تمام آن جنگ های بی پایان خارج کند و در آخرین دوره ترامپ اعلام کرد که سربازان امریکایی را از سوریه خارج خواهد کرد و تصور می شود که اگر ترامپ پیروز شود، بنابراین سربازان امریکایی از سوریه خارج خواهند شد و جنگ امریکا در سوریه پایان خواهد یافت.

در مورد عراق، هریس سیاست دولت فعلی بایدن را دنبال خواهد کرد. بایدن قراردادی دوجانبه با دولت عراق امضا کرده است که بر اساس آن سربازان امریکایی طی دو مرحله عراق را ترک خواهند کرد. مرحله اول در سپتامبر 2025 و مرحله دوم در اواخر سال 2026 آغاز می شود. ترامپ همچنین با کاهش نیروهای امریکایی در عراق موافق است. [12]

3. جنگ روسیه و اوکراین

این جنگ موضوع مهم دیگری است که عمده ترین بخشی از مناظره و سیاست خارجی هریس و ترامپ را تشکیل می دهد.

• هریس در این جنگ از اوکراین حمایت می کند. دولت فعلی آنها تاکنون 55.7 میلیارد دلار کمک امنیتی و 175 میلیارد دلار کمک اقتصادی به اوکراین داده است. هریس می گوید که این کمک ها را ادامه خواهد داد.

• هریس می گوید که آنها هیچ کاری در مذاکرات صلح اوکراین با روسیه ندارند این تصمیم خود اوکراین است.

• هریس می گوید دولت او به اوکراین اجازه حمله مستقیم به روسیه را نخواهد داد. زیرا این امر ایالات متحده امریکا و روسیه را درگیر یک جنگ مستقیم خواهد کرد.

• در مورد روسیه، اقتصاد ایالات متحده امریکا، محدودیت ها در بخش های فناوری و انرژی ادامه خواهد داشت.

• اتحاد ناتو به دلیل درگیری در اوکراین قوی تر و متحدتر شده است و دولت آنها با تقویت این اتحاد از این جنگ منتفع خواهد شد.

 

 

 

 

• ترامپ می گوید اگر من رئیس جمهور بودم، روسیه هرگز به اوکراین حمله نمی کرد.

• ترامپ می گوید اگر رئیس جمهور شوم، ظرف 24 ساعت به این جنگ پایان می دهم.

• ترامپ می گوید که یک توافقنامه صلح بین روسیه و اوکراین ایجاد خواهد کرد که از طریق آن این جنگ پایان خواهد یافت.

• ترامپ می گوید که تمام تحریم های اعمال شده علیه روسیه را لغو خواهد کرد و این بخشی از توافق صلح بین اوکراین و روسیه خواهد بود.

• ترامپ به شدت از بایدن به دلیل ارسال میلیاردها دلار کمک به اوکراین انتقاد کرد.

ترامپ می‌گوید اگر رئیس‌جمهور شوم، همه کمک‌ها به اوکراین را متوقف می‌کنم و اگر کمکی لازم باشد، بنابراین من آن را در قالب قرض خواهم داد که اوکراین باید در آینده به ایالات متحده امریکا بازپرداخت کند.

• وینس معاون ترامپ حتی بیشتر از ترامپ علیه اوکراین است. او می گوید که کمک به اوکراین باید هر چه سریعتر متوقف شود به طوری که آنها آماده گفتگوهای صلح هستند و پس از مذاکرات صلح، اوکراین باید یک کشور بی طرف دائمی اعلام شود. یعنی اوکراین نباید عضو ناتو شود و این خواسته پوتین است.

 

از سیاست خارجی[13] فوق در رابطه با جنگ روسیه و اوکراین چنین بر می آید که پیروزی ترامپ به نفع روسیه و پیروزی هریس نشانه خوبی برای اوکراین خواهد بود.

4. چین

ایالات متحده امریکا و چین دو قدرت اقتصادی و نظامی بزرگ در جهان هستند. بر اساس داده های سال 2023، این دو با هم 43 درصد از اقتصاد جهان و 49 درصد از هزینه های نظامی و دفاعی را تشکیل می دهند. [14]

ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود جنگ تجاری با چین را آغاز کرد. او از سال 2018 تا آگست 2020 تعرفه گمرکی کالاهای چینی را از 10 درصد به 25 درصد افزایش داد. به دلیل این تعرفه، او 80 میلیارد دلار مالیات بر مردم امریکا اضافه کرد. درآمد ناخالص ایالات متحده امریکا 0.2 درصد کاهش یافت و نزدیک به 142000 امریکایی بیکار شدند. ترامپ اکنون در مبارزات انتخاباتی خود می گوید که اگر دوباره به قدرت برسد، تعرفه گمرکی کالاهای چینی 60 درصد افزایش می یابد. [15] در صورت اجرای این تعرفه مالیات سالانه شهروندان امریکایی 524 میلیارد دلار افزایش می یابد، درآمد ناخالص ایالات متحده امریکا 0.8 درصد کاهش خواهد یافت و نزدیک به 684000 امریکایی بیکار خواهند شد. [16]

ترامپ علاوه بر تحریم های فوق، شرکت های فناوری چینی به ویژه هواوی (Huawei) را نیز تحریم کرد. و سعی کرد این محدودیت ها را برای کشورهایی که روابط دیپلماتیک نزدیک با ایالات متحده امریکا دارند بپذیرد. علاوه بر این، ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود روابط نزدیکی با تایوان داشت. او خرید سلاح از تایوان را افزایش داد و نیروهای دریایی امریکا چندین بار از تنگه تایوان عبور کرده اند تا فشار خود را بر چین افزایش دهند.

همچنین ترامپ از ویروس کرونا به عنوان ابزار فشار استفاده کرد. ترامپ از چین به دلیل عدم ارائه اطلاعات شفاف در مورد ویروس کرونا انتقاد کرد و او گفت: این ویروس یک فاجعه انسانی و اقتصادی ایجاد کرده است و چین باید پاسخگوی آن باشد. اگر ترامپ به قدرت بازگردد، بنابراین، موضوعات زیر در سیاست خارجی در مورد چین گنجانیده خواهد شد:

  • شروع دوباره جنگ تجاری با چین.
  • دفاع از تایوان و استفاده از این جزیره به عنوان ابزار فشار بر چین.
  • انتقاد از چین به دلیل نقض حقوق بشر، به ویژه در سینک یانگ. [17]
  • ترامپ می گوید اگر می خواهیم از منافع امریکا محافظت کنیم، چین باید تحت فشار شدید قرار گیرد.
  • ترامپ می گوید سیاست من در مورد چین این است که ایالات متحده امریکا را به طور کامل از وابستگی به کالاهای چینی خارج کنم. [18]

ترامپ همچنین با مسلمانان اویغور دیدار و از چین به دلیل نقض حقوق بشر مسلمانان اویغور انتقاد کرده است. در مورد چین، اگر به سیاست خارجی کاملا هریس نگاه کنیم، تا کنون، نامبرده در مورد چین صحبت نکرده است. نامرده در یک جمع گفت که من تلاش می کنم که ایالات متحده امریکا در رقابت جاری بین چین و ایالات متحده امریکا در قرن بیست و یکم پیروز شود. [19]

محققان بر این باورند که سیاست خارجی هریس در مورد چین تفاوت چندانی با بایدن نخواهد داشت و به احتمال بسیار زیاد سیاست خارجی بایدن (3C: Competition, Confrontation and Cooperation) را دنبال خواهد کرد. از نظر همکاری، امکان همکاری با چین در زمینه‌هایی وجود دارد که منافع ملی ایالات متحده امریکا را تامین می‌کند. همچنین رقابت ادامه خواهد داشت و احتمال رقابت در بخش تجاری و تایوان وجود دارد.

همچنین تفاوت دیگر سیاست خارجی ترامپ و هریس در مورد چین ممکن است این باشد که ترامپ تقریباً تمام اولویت را به جنگ تجاری می دهد. اما این جنگ یکی از جنبه های سیاست خارجی هریس خواهد بود، نه کل سیاست خارجی.

علاوه بر این، مشاور امنیت ملی فعلی هریس فل گوردون است و او یکی از حامیان قوی ناتو به حساب می آید. بنابراین، اگر هریس موفق شود و گوردون مشاور امنیت ملی باقی بماند، ممکن است هریس با متحدانش در هند و اقیانوس آرام مانند جاپان، هند، استرالیا و کوریای جنوبی همکاری نزدیکی داشته باشد تا از نفوذ چین جلوگیری کند. همچنین با حضور گوردون، هریس همکاری نزدیکی با ناتو برای رفع چالش های امنیتی ایالات متحده امریکا خواهد داشت. ایالات متحده مانور نظامی مشترک نظامیان روسیه و چین در نزدیکی ایالت آلاسکا و بلاروس را تهدیدی برای امنیت خود می داند و از ناتو برای از بین بردن این تهدید استفاده خواهد کرد. [20]

نکته مشترک در سیاست خارجی ترامپ و هریس در قبال چین، انتقاد از چین در مورد نقض حقوق بشر و استفاده از آن به عنوان ابزار فشار است. زیرا هریس نیز در خصوص حقوق بشر و آزادی از چین به شدت انتقاد کرده است و در صورت موفقیت هریس این اقدام ادامه خواهد داشت. همچنین، در سال 2019، هریس از سیاست حقوق بشر مسلمانان اویغور در مجلس سنا حمایت کرد.

در مورد تایوان، هریس از سیاست بایدن پیروی می کند و آن هم از تایوان دفاع می کند و به همکاری و کمک های نظامی خود با این جزیره ادامه خواهد داد. [21]

به طور خلاصه، سیاست ترامپ در مورد چین سخت تر از سیاست کاملا هریس است.

نتیجه

در مورد افغانستان، هم ترامپ و هم هریس فقط از شکست ایالات متحده امریکا در جریان عقب نشینی صحبت کردند و یکدیگر را مقصر دانستند. هر دو هیچ سیاست روشنی در مورد آینده افغانستان اعلام نکرده اند.

در خاورمیانه، هر دو از اسرائیل دفاع می‌کنند، اما سیاست ترامپ در قبال فلسطین از هریس جدی‌تر و خشن‌تر است، سیاست ترامپ در مورد ایران سخت‌تر از هریس است، و سیاست ترامپ در مورد عربستان سعودی نرم‌تر از هریس می باشد. هر دو موضع سخت در برابر گروه های نیابتی ایران در خاورمیانه دارند..

ترامپ در مورد جنگ روسیه و اوکراین می گوید که کمک های رایگان به اوکراین را متوقف می کند و آنها را مجبور می کند که توافق نامه صلح را امضا کنند و به این جنگ پایان دهند. اما هریس می گوید که آنها تا آخر از اوکراین دفاع و حمایت خواهند کرد و به ارائه ای کمک های رایگان ادامه خواهند داد.

موضع ترامپ در قبال چین دشوارتر از موضع هریس است، زیرا اگر ترامپ پیروز شود، بار دیگر جنگ تجاری با چین را آغاز خواهد کرد. اگرچه سیاست خارجی هریس در قبال چین مشخص نیست، اما می توان گفت که این نامزد، سیاست خارجی جو بایدن را ادامه خواهد داد.

پیشنهادات

1- ترامپ و هریس باید سیاست خارجی خود را در قبال افغانستان بیان کنند.

2- هر نامزدی در انتخابات پیروز شد، سعی کند در مورد به رسمیت شناختن امارت اسلامی افغانستان، قانون اساسی، حقوق بشر و حکومت رسمی با امارت اسلامی افغانستان صحبت کند و به این مشکل پایان دهد.

3- به امارت اسلامی افغانستان پیشنهاد می شود که با دولت جدید ایالات متحده امریکا رابطه برقرار کند. و به جای مقابله از تعامل استفاده کند.

منابع

[1]The United States Government, “Electoral College”, 2024, Access link:  https://www.usa.gov/electoral-college

[2] 270 To win, “2024 Presidential Election Interactive Map”, 2024, Access link: https://www.270towin.com/

[3] National Archives, “Electoral College”, 2023, Access link: https://www.archives.gov/electoral-college/about

[4] Bojang AS, “The Study of Foreign Policy in International Relations”, Journal of Political Sciences & Public

Affairs Vol 3, Issue 4, Oct 18, 2018, P. 2. Access link: https://www.longdom.org/open-access-pdfs/the-study-of-foreign-policy-in-international-relations-2332-0761-1000337.pdf

[5] Ibid, P. 7.

[6] Emma Rothberg, “Kamala Harris”, Access link: https://www.womenshistory.org/education-resources/biographies/kamala-harris

[7]  History.com Editors,” Donald Trump”, 2023, Access link: https://www.history.com/topics/us-presidents/donald-trump

[8] Elizabeth Threlkeld and others, “Foreign Policy Priorities in the September 2024 Presidential Debate”, Stimson Center, SEP 2024, Access link: https://www.stimson.org/2024/presidential-debate-harris-trump-foreign-policy-priorities/

[9]  Zachary B. Wolf, “Afghanistan withdrawal also haunts Trump, according to a general who worked for him”, CNN, AUG 2024, Access link: https://edition.cnn.com/2024/08/26/politics/afghanistan-trump-biden-harris-what-matters/index.html

[10] Scott Worden.  Two Years of the Taliban’s ‘Gender Apartheid’ in Afghanistan, United States Institute of Peace, September 14, 2023, Access link: https://www.usip.org/publications/2023/09/two-years-talibans-gender-apartheid-afghanistan

[11] Brian Katulis and Athena Masthoff, “Comparing Harris and Trump on Middle East Policy”, Middle East Institute, Sep 27, 2024, Access link: https://www.mei.edu/publications/comparing-harris-and-trump-middle-east-policy

[12] Ibid.

[13] Angela Stent, “How would Trump and Harris handle the Russia-Ukraine war?”, Brookings Institute, October 1, 2024, Access link: https://www.brookings.edu/articles/how-would-trump-and-harris-handle-the-russia-ukraine-war/

[14] Crisis Group,” The Next U.S. Administration and China Policy”, 17 October, 2024, Access link: https://www.crisisgroup.org/united-states/united-states-china/010-next-us-administration-and-china-policy

[15] Avery Lotz,” Trump’s tariffs: How they work, and who would pay”, Axios, Sep 27, 2024, Access link: https://www.axios.com/2024/09/28/how-tariffs-work-trump-china

[16]  Erica York,” Tariff Tracker: Tracking the Economic Impact of the Trump-Biden Tariffs”, Tax Foundation, 2024, Access link: https://taxfoundation.org/research/all/federal/trump-tariffs-biden-tariffs/

[17] Crisis Group,” The Next U.S. Administration and China Policy”, Op. Cit.

[18] Council on Foreign Relations,” Foreign Policy Priorities China”, 2024, Access link: https://www.cfr.org/election2024/candidate-tracker/china

[19] Yuchen Li, “Trump vs. Harris: Who does China prefer in the US election?”, DW, 2024, Access link: https://www.dw.com/en/trump-vs-harris-who-does-china-prefer-in-the-us-election/a-70599798

[20] Sim Tze Wei,” What a Harris-Walz victory might mean for US-China relations”, Think China, 2024, Access link: https://www.thinkchina.sg/politics/what-harris-walz-victory-might-mean-us-china-relations

[21] Ibid.

بررسی مقایسوی سیاست خارجی ترامپ و کاملا هریس

5 thoughts on “بررسی مقایسوی سیاست خارجی ترامپ و کاملا هریس

  1. Your blog is a breath of fresh air in the often stagnant world of online content. Your thoughtful analysis and insightful commentary never fail to leave a lasting impression. Thank you for sharing your wisdom with us.

  2. Hi i think that i saw you visited my web site thus i came to Return the favore I am attempting to find things to improve my web siteI suppose its ok to use some of your ideas

  3. Your writing is like a breath of fresh air in the often stale world of online content. Your unique perspective and engaging style set you apart from the crowd. Thank you for sharing your talents with us.

  4. Wonderful beat I wish to apprentice while you amend your web site how could i subscribe for a blog web site The account aided me a acceptable deal I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to top